Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Hakkında

Enfeksiyonlar vücudumuzun her bölgesinde meydana gelebilen, bakteriler, virüsler veya parazitler tarafından oluşturulan ve bir kısmı bulaşıcı olabilen hastalıklardır. Tanı yöntemlerindeki ilerlemeler ve yeni antimikrobiyal ilaçların kullanımı sonucunda birçok enfeksiyon hastalığı teşhis ve tedavi edilebilmektedir.

Özel Ege Şehir Hastanesi - Bölümler - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Doktorlar

Uzm. Dr. Madina Abdullayeva

Grip İnfluenza Nedir?

Grip nedir?

Grip İnfluenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip ölümcül seyir edebilen enfeksiyondur. Özellikle risk grubuna giren gebeler, 65  yaşın üzerindeki kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek, karaciğer hastalığı, diyabeti  olanlarda, immünsupresif hastalrada daha ağır seyir edebiliyor. Grip hastalığına bağlı komplikasyonlar; zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve miyokardittir (kalp zarı iltihabı).

Risk altında olanlar:

Gebeler, kronik akciğer, böbrek, karaciğere, kalp hastalığı olanalar, şekerli diyabet hastaları, immnunsupresif tedavi alanlar, kanser hastaları, hiv hastaları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, sağlık çalışanları.

Nasıl bulaşır?

Hasta insanların solunum salgılarının sağlam insanlara bulaşması şeklindedir.Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür. Grip hastaları hastalık belirtileri başlamadan bir gün önce hastalığı bulaştırmaya başlar, bulaşıcılık 5 gün daha devam eder.

Belirtileri nelerdir?

• Ateş yada titreme hissi
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Vücut ağrıları
  • Burun akıntısı
  • Tıkanıklık
  • Yaygın vücut ağrıları
  • Bazen kusma ve ishal

Gripten korunmak için ne yapılmalıdır?

• Yıllık grip aşısı yapılmalı
  • Hapşırıken, öksürürken mutlaka,ağızlarını mendille veya kol ile kapatmalı
  • Eller sık sık sabunla  yıkanmalı
  • Hastalarla yakın temasdan kaçınılmalı
  • Uygun beslenme, sıvı alımına ve uyku düzenine dikkat edilmeli
  • Açık havada yeterli zaman geçirmeli

Grip tanısı nasıl konur?

Grip  hastalığının belirtileri sıklıkla soğuk algınlığı belirtileri ile karıştırılır. Grip hastalığını kesin tanısı hastalığın ilk 3 gününde burundan alınan bir sürüntü yardımı ile konur.

Tedavide Ne Yapılır?

Grip enfeksiyonu zamanı hastanın rahatlamasını sağlayıcı tedavi verilmektedir. Antibiyotik kullanılmaz. Risk grubundakı hastalar mutlaka doktora başvurmalı, antiviral tedavi açısından değerlendirilmelidir.

Hepatit B nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Böbrek Yetmezliğine Sebep Olur

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler